Kies de boekhouder die bij jou past

In dit blogartikel beantwoorden we twee belangrijke vragen:

  • Wat doet een boekhouder precies?
  • En hoe kies je de ideale boekhouder voor jouw bedrijf?

Elke ondernemer weet dat een goede boekhouding essentieel is. Die vormt immers de ruggengraat van je bedrijf en de basis voor zakelijke beslissingen. Kies dus niet zomaar de eerste boekhouder die je pad kruist, maar ga op zoek naar een boekhoudkantoor dat bij jou en je onderneming past.

Wat doet een boekhouder?

Wat doet een boekhouder? Een boekhouder voert en organiseert je boekhouding. Hij houdt dus de boeken van alle inkomsten, uitgaven en financiële transacties bij en controleert deze zorgvuldig. Daarnaast stelt hij ook financiële verslagen op, zoals de tussentijdse balansen en jaarrekening, en verleent hij professioneel advies. Je boekhouder vult bovendien je persoonlijke belastingaangifte in én die van je onderneming. Beschouw je boekhouder dan ook als een vertrouwenspersoon, iemand bij wie je terecht kan om meer inzicht te krijgen in de cijfers van jouw onderneming. Die deel je immers niet met iedereen.

Erkende boekhouders-fiscalisten zijn aangesloten bij het Beroepsinstituut van erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF) en volgen jaarlijks minstens veertig uren opleiding om hun kennis te perfectioneren.

Hoe kies ik een boekhouder?

Tip 1: Bepaal op voorhand je eigen behoeften en verwachtingen

Welke taken wil je dat je boekhouder op zich neemt? Is het opstellen van de jaarrekening en het inboeken van alle facturen en financiële verrichtingen voldoende, of wil je op geregelde basis advies op maat krijgen? In dat laatste geval ga je beter op zoek naar een boekhouder die goed kan luisteren, graag tijd voor je maakt en je helpt groeien.

Tip 2: Besef dat een boekhouder hoe dan ook geld kost

Een boekhouder mag je eigenlijk niet als pure ‘kost’ beschouwen, want een goede boekhouder die jou doelgericht advies geeft en je bedrijf fiscaal optimaliseert, verdient zichzelf op korte termijn terug.

Het hoeft natuurlijk niet gezegd dat een boekhouder niet gratis werkt. Vaak werken boekhouders met uurtarieven of forfaitaire bedragen. Daarnaast is het ereloon sterk afhankelijk van de complexiteit van het dossier. Maak dus duidelijke afspraken met je boekhouder. Welke diensten krijg je voor welke kostprijs?

Wees je er bovendien van bewust dat hoe ordelijker jij je administratie bijhoudt, hoe minder je boekhouder je zal kosten. Door je documenten tijdig, overzichtelijk en geklasseerd aan je boekhouder te geven, heeft hij minder tijd nodig om alles in orde te brengen.

Tip 3: Wees je ervan bewust dat je boekhouder enkel een ondersteunende rol heeft

Je boekhouder kan niet aansprakelijk gesteld worden wanneer jouw bedrijf minder goede resultaten boekt. Jij bent degene die je zaak draaiende moet houden; je boekhouder heeft een louter ondersteunende rol en heeft het beste met je voor. Hij zal je tijdig raad geven over hoe je je cijfers correct interpreteert en wat ze precies zeggen over je bedrijf. Het is dan aan jou om het advies ter harte te nemen en het daadwerkelijk in de praktijk om te zetten.

Tip 4: Vergelijken, vergelijken, vergelijken

Kies niet voor de eerste de beste boekhouder, maar bezoek meerdere kantoren en spits je oren. Een eerste kennismakingsgesprek is meestal gratis en geeft je de kans om te vragen hoe het kantoor werkt, wat de tarieven zijn en of je boekhouder jouw specifieke sector kent. Op deze manier voel je ook meteen aan met welke boekhouder je al dan niet een persoonlijke klik hebt. En dat is zeker belangrijk, want met je boekhouder is het belangrijk een goede vertrouwensrelatie op te bouwen.

Nu je weet wat een boekhouder doet en waarmee je rekening moet houden om je boekhouder te kiezen, is Interaxi voor jou misschien wel de ideale partner. Dit boekhoudkantoor uit Antwerpen heeft reeds een brede klantenportefeuille, maar begeleidt graag nog nieuwe starters of ervaren ondernemers. Neem snel contact met ons op en kom vrijblijvend langs zodat we persoonlijk kunnen kennismaken.

Gepubliceerd in Boekhouding Nieuws op 12 maart 2018
Interaxi